Friday, March 26, 2010

Apa2 je La.. :P

ak xfhm la napa ada pompuan yang sanggup gado ngan pompuan laen sbbkn lelaki.. yg lagi terok kalau dai gado ngan kwn2 dia,.. ak xley nsk terima satu benda nie... weyh.. tolong la... ak taw la mmg lelaki semakin berkurang kat dunia nie, tp tue bukanlah satu alasan korg nak gado ngan kwn2 sendiri... ak ley accept agi kalau dia straight forward ckp face-to-face yang dia suka guy tu... tapi lau yg jenis kutuk2 belakang, sebar cter yang xbenar, bermasam muka ntah ap sebab, nie mmg ak tak tahan... lau korang x puas hati ngan seseorg, g je la ckp dpn2... ni x, sebar dakyah... dakyah2 yg mengarut lak tu.. tolong la weyh... dorg nie xmalu ke gado sebab laki2?? pelik ak.. xrasa cm jatuh pride ke gado sbb GUYs??? pliz la... lau ye pon, xyah nk libatkan ak... ak xberminat pon ngan GUYs tu... not my taste.. lOlz :-D.. patutke dorg nie attack ak tanpa ak taw sb ap, " apahal ko kco ***************? dia da ad makwe okay..." tu ley accept agi.. dpn2.. yg belakang, " dia nie swuh bf ak break-up ngan ak.. dia mnt kat bf ak".. wth??? lau bf ko  ensem cm tom cruise bley kira arr.. lau btol2 tu bf dia xpe guk.. nie palsu semata-mata... and ak
  TAK PERNAH CAKAP 
sbegitu rupa.. ak xsanggup la tgk relationship org musnah sebab ak.. please... okay???

ak nie bknnye barang... bukan bola.. bukan boneka... bukannye baju... or ap2 la... tp ak nie seorang MANUSIA! yg punyai perasaan... yang ada emosi... ak bukannye bola yg korg bley tendang sesuka hati je... ak bukannye anak patung yang korg pelok tyyme korg syg dia, n tinggal entah mner2 bler korg xnk dia... ak nie bknnye baju yg korg pkei bler korg nk, buang bler da xnk...  ak bukannye trophy yg korg gilap bler rse nk, n biar bler korg xegt... ak bukannye kasut yang korg pkei kt kaki n bley wat ske suki korg je... at least kasut lagi berhati perut.. dia protect kaki org... ak bukannye satu objek yg korang ley pass2... weyh.. korg egt ak xde perasaan ke???!!  ske ati mulut korg je ckp ak nie org tu py, org tue plak ckp ak org nie py, org nie ckp ak nie ko py... ap nie!! ak ad PERASAAN... ak xpernah2 suka pon kat korg yang suke mengepass2 ak.. ak nie bknnye bley wat flow chart.. so pikir2 masak2 balik apa yang kter da bwat... then, bler korg nak, korg cari ak balik... korg egt ak ske korg wat cmnie kt ak ke?? ak rse xde sorg manusia pown yang akan gembira kalau diorang diperlakukan sedemikian... lau korg, org laen buat camtu, korrg ske ke???
lu pikir la sendiri 
(nabil's trademark...)
( xde kaitan ngan idop atau mati)

mls btol lau layan mood suwey cmnie... kasar gler bhsa yang ak guna tp ak terpakse guk... kegeraman yang terbuku di hati ini xdapat dibendung lagi... it needs to be out from my heart.. coz it doesn't have any more empty spaces for the 'kegeraman'.. i want my heart to be filled only with love, determination, and honesty... i don't want it to be ruined by the evil side... i just want to love everyone coz it is the true fact.. i don't hate people, perhaps.. coz hating somebody is really tiring... making you feel weak... don't hate people...hate their  actions... that's one advice from my former ustaz, Us fauzi in TGB... plus, it's stated in hadis, if u can'y correct their wrong by your power, action so the weakest way to prevent you from doin the same thing is to hate their deeds not the wrongdoers.. ini juga satu nasihat kepada diriku.... ak harap ak xkn benci kepada mereka-mereka ini...


stop pasal ak yang xbtol tue... skrg ak nk smbg cter sal ak maen masak2... hehe... yesterday, i had successfully made a chocolate cake... hee.. although, the appearance didn't look so nice, its taste can be accepted okay! haha... my mom said that's really good.. bangga~^^~  i uploaded their pictures for you to see and give comment about it... i was absolutely happy as my hard efforts paid off with the appetizing cake...

nk share ngan korg resepi mashed potato and gravy tu..

~niela set kfc yg ak wat utk family ak~ :P



Mashed Potatoes @ Kentang Putar
Bahan-bahannya:
8 - 10 biji kentang (Kupas kulit) dan potong dua
250gm butter
1 kotak kecil susu segar
serbuk lada hitam (ditumbuk halus)
serbuk lada sulah

Cara-caranya
1. Kentang di kupas dan di potong lebih kurang sama saiz. Masukkan dalam periuk dan rebus dengan air yang cukup-cukup menutup kentang. Rebus dlm 20minit.
2. Bila kentang cukup empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan leyek (butter tu ikut suka, nak letak lebih ke atau sikit..terpulang pada anda)
4. Season dengan lada sulah dan lada hitam. Jika nak pedas letak lebih.
5. Tuangkan susu dan lenyek lagi hingga rata. (susu ni pun letak ikut sesedap rasa..masuk sikit demi sekit) Susu akan buat mashed potatoes lebih gebu dan lemak.

Gravy @ Sos 
Bahan-bahannya:
1 labu bawang besar.
2 ulas bawang putih (ketuk dan chopped)
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung
2 cube ayam maggie
lada hitam/sulah
2 cawan air

Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali. Tumis bawang. Biarkan dia caramelized. Kasi hangus-hangus sket.
2. Masukkan tepung jagung. Tumis sampai tepung warna coklat. Atau sampai warna gravy yang dikehendaki.
3. Masukkan air. Kacau sampai rata .
4. Pecahkan cube ayam tadi dan masukkan dalam kuah. Masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat. Tambah air.
6. Kacau rata. Tutup api. Masukkan kuah dalam blender. Blender sampai tak berketul. Hidangkan bersama mashed potatoes.

dpt from hanafzuan.blogspot.com... thank you ye sis... :)


~ nie lak puding roti tu~

~ kek chocolate~ ^^ ~



semalam, i went to my mom' office casual event.. it's held due to one of the staff will retire.. and the person is my mom's bestie.. i called her mak cik mun... she is Chinese Muslim... the event was held at a restaurant named Paradise Kiss.. we were served with the buttered prawns, two tomyams, mixed veges, sweet and sour eggs, and cashew nuts chicken... the rating for food is 4 out of 6.. and the service is 5 out of 6... but i really love the environment.. it is really romantic~ lau candle light lagi best kot... haha :P

there, i met with ibu's colleagues.. they are friendly close to one another.. thebrought their family too.. included  the children.. hee... i hold the baby gurl, aina, uncle lan's youngest child and also maliha, kak jue's first daughter.. i felt so honored because the aina and maliha didn't cry when i hold them but they cried for their moms when the others tried to hold them.. hehe.. sumer kwn ibu ckp, dorg ske nadia je pegang... haha... 
best sgt... pantang ak dapat pegang baby mst nk snap picture... so i want to upload them too... :P


~ me wit aina ~

~wit maliha~

kay la.. think wanna end here for this post... penat daaaaaa... hehe... :P

bey.... IMY ;p

6 comments:

fArhAnA said...

biase la org dengki.buat bdo je

starlover said...

Wahhhh!

*salin resepi mashed potato*

Tapi apasal letak susu pulak =/

Zulaykha Nadya said...

farhana: yupp.. harap org cmtu sdr... :)

sherah: letak susu sbb nk tmbh krim kt mashed potato tue.. :P

white umbrella said...

hoi! ae.. lupe plak...
Assalamualaikum..
kek ko nmpk sdap jek pd ak....
hmm... sbb ak kuat mkn kot...
x sangka hang follow blog ak meyh..
thanx...
sori kalo posts sume pasal bnda2 sedyh..
tgh dark ages la....
syg ko! rndu ko!

Zulaykha Nadya said...

biela!!!
waalaikumslm...
nmpk sdp ea??? t kter jmpe, wat sme2.. haha
mst arr... ak mencari kot.. hehe
jgnla sdy2...
happy2 selalu.. :)
syg ko guk!! rindu jgk...:P

adieq said...

org sini pon sya guk..windu guk kat nadia..huw...love u soo much..all the bezt in trial kayh??study hard n smart..